Discussieplatform voor zorgprofessionals

 
Gebruikersavatar
Rol: Huisarts
Beheerder
Site Admin
Onderwerp Auteur
Berichten: 24

MEDISCHE ZORG VOOR ASIELZOEKERS

27 feb 2019 12:00

Op 26 maart 2019 is er een thema avond over dit onderwerp. Huisarts Nicole Pereira zal ons haar dagelijkse werk schetsen en aansluitend zal er ruimte voor discussie met de zaal zijn.
Om de avond zo succesvol mogelijk te maken is er op dit forum gelegenheid om alvast uw persoonlijke vragen en ervaringen te delen.
Zodoende kan op eventuele complexe aspecten enig voorwerk verricht worden door de organisatie (het KNMG dispuut ZHZ)

Elke bijdrage op ons forum is zeer welkom:
De eerste keer moet u zich REGISTREREN rechts boven in het beginscherm, met de linker knop.
De daarop volgende keren kunt via AANMELDEN op het forum terecht.

Binnenkort is er ook een korte instructiefilm op YouTube te zien, bv om u profielfoto er later alsnog bij te plaatsen etc

Laat u niet afschrikken. En bij onoverkomelijke problemen belt u de beheerder op 0647307343
 
Gebruikersavatar
Rol: basisarts/SCEN-arts, huisarts niet praktiserend
Kees Rovers
Berichten: 2

Re: MEDISCHE ZORG VOOR ASIELZOEKERS

06 mar 2019 14:01

Een mooie avond gewenst met elkaar ! "Helaas" bevind ik mij op 26 maart in Japan, dus ver verwijderd van Villa Augustus....
Vriendelijke groet,
Kees R
 
Gebruikersavatar
Rol: Oud Internist, Jonge Basisarts
debeteredokter
Berichten: 7

Re: MEDISCHE ZORG VOOR ASIELZOEKERS

06 mar 2019 22:53

Toen ik in 1994 in Dordrecht kwam, moest je om toegelaten te worden tot het Medisch Dispuut een presentatie geven en het onderwerp was er komt een asiezoeker op je spreekuur met terminale nierinsufficientie. In zijn land van herkomst is geen nierfunktie vervangende therapie, dus hij wordt om humanitaire redenen toegelaten. Er zijn geen economische redenen voor zijn vlucht, of toch? Want als eenzelfde asiezoeker nu bij ons komt, is er wel in zijn land van herkomst nierfunktie vervangende therapie. Alleen in het merendeel van die landen moet je er voor betalen, is het dan nu een economische vluchteling? Moeten we hem maar terugsturen? Destijds, in 1994, was het merendeel van de dispuutsleden het er wel eens om de asielzoeker om humanitaire redenen hier te houden. Maar nu?
 
Gebruikersavatar
Rol: internist
bas van ouwerkerk
Berichten: 4

Re: MEDISCHE ZORG VOOR ASIELZOEKERS

09 mar 2019 22:15

Humanitaire redenen zijn altijd een nobele doelstelling, maar we kunnen toch niet alle extreem dure (dialyse) patiënten toelaten en gaan behandelen, omdat ze in hun eigen land niet behandeld worden vanwege de financiële situatie/ verzekering ter plaatse. Als de asielzoeker niet van tevoren op de hoogte was van een slechte nierfunctie, moet hij/zij net als iedere andere asielzoeker beoordeeld worden zonder een overmaat aan menslievendheid.
Bas van Ouwerkerk
 
Gebruikersavatar
Rol: Huisarts
Jasper
Berichten: 11

Re: MEDISCHE ZORG VOOR ASIELZOEKERS

17 mar 2019 20:50

Zorg voor asielzoeker, dat lijkt mij een goed onderwerp voor elk type specialist
Wie biedt die medische zorg? Zijn dat alleen huisartsen, of ook andere disciplines?
en wat speelt er zoal bij deze populatie, heeft elk AZC een unieke populatie (met bijvoorbeeld alleen Syrische mensen), of worden de verschillende nationaliteiten gelijkelijk over de AZC verdeeld?
Zie je ook importziekten? Worden de asielzoekers ook gescreend op besmettelijke ziekten? Worden ze ook gescreend op psychische klachten, ik kan me voorstellen dat veel asielzoekers getraumatiseerd zijn. Dan is zijn er taalbarrières, welke oplossingen gebruiken jullie? Ik heb geregeld dat kinderen een beetje Nederlands spreken en dan tolken voor de andere gezinsleden, eigenlijk ben ik daar nooit zo gelukkig mee. En ook de vertalingen van professionele tolken stelt me nog wel eens teleur, dan heb ik heel veel moeite gedaan om te verwoorden wat ik precies wil weten, en dan hoor ik de tolk in 3 woorden die vraag doorgeven. En dan volgt er meestal een nog korter antwoord: "goed". Kost dus vaak veel tijd.
Nederlanders zouden nogal rechttoe rechtaan zijn, levert dat problemen op? Zijn jullie bekend met de specifieke gevoeligheden en taboes bij de verschillende nationaliteiten?
Is er eigenlijk een kennis centrum voor deze niche in de gezondheidszorg, of zoekt elk AZC het zelf een beetje uit?

Ik heb nog wel meer vragen, hoop dat e.e.a. op de dispuutavond aan bod kan komen;
Hartelijke groet
 
Rol: Huisarts
Nicole Joy Pereira
Berichten: 1

Re: MEDISCHE ZORG VOOR ASIELZOEKERS

18 mar 2019 16:10

Boeiende vragen, die ik in mijn verhaal aanstaande dinsdag zo veel mogelijk zal beantwoorden.. Ik ga natuurlijk niet het gras voor mijn eigen voeten wegmaaien door dat nu al te doen.
Ik hoop op een levendige discussie.

Nicole
 
Gebruikersavatar
Rol: Revalidatiearts / Medisch Manager
h.j.r.buijs
Berichten: 3

Re: MEDISCHE ZORG VOOR ASIELZOEKERS

25 mar 2019 17:26

Een goed onderwerp omdat elke dokter daar - vroeg of laat - mee van doen krijgt. Het grootste probleem is al door collega J Hartman verwoord: de TOLK !! Op die dienst - die in d ejaren 80-90 nog "gratis "was , is bezuinigd en er moet li of re om voor betaald worden. Los daarvan ben ik het eens met de constatering dat de vertaling vaak in geen verhouding staat tot de input. En als de kinderen vertalen , weet je zeker dat er nog minder door wordt gevraagd dan zou moeten. je zit dus als dokter in een constante spagaat .Je wilt z.v.m. weten ,maar je moet het doen met weinig

Dan de voorzieningen : spalken ; corsetten , protheses: ze laat ze vervaardigen ,maar er is absoluut onderhoud nodig.. Is die er als de pt de A- Status niet krijgt ; Om maar ter zwijgen van ( dure) medicijnen .. Zijn die er en zo ja : betaalbaar ?

Dan de depressie: m.i. standaard bij IEDEREEN die in een "kamp " zit , zeker in een AZC ( zei allerlei boeken van asielzoekers die er over hebben weten te schrijven) Hoe pak je die aan ? Van NL psychologen kan je niet verwachten dat ze de culturele achtergrond van zo'n asielzoeker doorgronden . laat staan helpen.... Beter dna maar AD pillen..

Dit soort discussies zie ik graag tegemoet Nicole Tot morgen Henk-Jan Buijs

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten