Discussieplatform voor zorgprofessionals

 
Gebruikersavatar
Rol: Huisarts
Beheerder
Site Admin
Onderwerp Auteur
Berichten: 24

Nederland in internationaal opzicht, regeldruk, kwaliteit en kosten

21 nov 2016 16:28

Hier kunnen we het hebben over Nederland in internationaal opzicht.
 
Gebruikersavatar
Rol: Huisarts
Jasper
Berichten: 11

Re: Nederland in internationaal opzicht, regeldruk, kwaliteit en kosten

27 nov 2016 21:06

Laat ik dan eens een steen in de vijver werpen:
de OVERHEADKOSTEN van de Nederlandse ziektekosten verzekeraars bedragen circa 4 % van de totale kosten...
Nu heb ik begrepen dat die kosten bij omringende landen lager ligt, rond de 2%.
dit roept bij mij allerlei vragen op, misschien is dit iets dat ook wat verduidelijkt kan worden.
 
Gebruikersavatar
Rol: Oud Internist, Jonge Basisarts
debeteredokter
Berichten: 7

Re: Nederland in internationaal opzicht, regeldruk, kwaliteit en kosten

30 nov 2016 22:18

De omringende landen is een vaag begrip, maar Engeland, Belgie en Duitsland hebben een geheel ander systeem van de financiering van de zorg. De in Nederland ingevoerde zo genaamde martkwerking in de zorg zal zeker bijdragen aan de hogere kosten. Kijkende bijna dagelijks naar een Engelse commerciele zender is een opvallend verschil het ontbreken van de reclame van de zorgverzekeraar terwijl Specsavers daar net zo veel reclame maakt. Kortom, een national health systeem kan kosten besparen. Een ander model, waar mijn schoonfamilie in de VS mee te maken heeft en niet over klaagt en waar een gedeelte van mijn proefschrift aan te danken, is de Health Maintenance Organisation, Een verkleinde versie van een national health system maar hier verzeker je je bij de organisatie die ook tezelfdertijd de zorg aanbiedt. Onze restitutie polis zou je een rudimentaire HMO kunnen noemen. Blijft natuurlijk als we het over de kosten hebben, het heikele punt dat onze huisartsen in Europa de best betaalden zijn en dat veel van de medische specialismen ook in de Europese topinkomens zitten. Als wij over hoge inkomens horen bij b.v. een internist in Engeland of Duitsland, dan moeten we ons realiseren dat in beide landen er een hierarchie is, een beginnend specialist verdient daar beduidend minder dan het hoofd van de afdeling.
 
Gebruikersavatar
Rol: Huisarts
Jasper
Berichten: 11

Re: Nederland in internationaal opzicht, regeldruk, kwaliteit en kosten

18 dec 2016 22:18

Jan, dat is een wat uitgebreide reactie. Ja je kunt zeggen het is appels met peren vergelijken..
Maar toch is dat niet helemaal terecht: wat gezondheidszorg kost, of het nu healthcare, of Krankenkasse genoemd wordt, het blijft een boekhoudkundige kwestie die terug te vinden is in de staatsbegroting. En je kunt ze dus wel vergelijken.
Dat er verschillen zijn in de inrichting van de gezondheidszorg is natuurlijk ook interessant. Verschillen in salariëring zijn er ook, zeker zeker. En niet te vergeten er zijn ook verschillen in werkdruk.
We kunnen het over al die aspecten hebben.

Mij ging het er niet om dit hele speelveld te bespreken. En het is ook waar dat ik geen econoom ben die hierover alles bestudeerd heeft.

Maar reken nu eens met mij mee: Van het totale gezondheidszorgbudget kost de huisartsenzorg 4%, en daarvoor lost de eerste lijn 96% van de gepresenteerde problemen zelf op.
Dit is al jaar na jaar het geval (bron Nivel)
De overheadkosten van verzekeringsmaatschappijen in Nederland kosten ook 4%.
Ik stel mij die verhouding voor, en .. dan vind ik die overheadkosten nogal veel eigenlijk.
Dat komt natuurlijk ook doordat ik ook dagelijks, voor mijn gevoel veel onnodig, administratieve dwarsliggerij te verstouwen heb. Voorbeelden: papieren ter vergoeding zieken vervoer naar Erasmus MC (waarom zouden die mensen anders daar met een rolstoel taxi heen willen?) Bijvoeding op recept volstaat net, een hele waslijst aan vragen moet heen en weer naar de apotheek. Nieuwe verwijzingen schrijven voor mensen die al jaren in de psychiatrie behandeld worden. En die dan ook weer heen en weer sturen. Dan de baxterrol... man wat een tijd en energie dat kost.
Dan onze eigen administratie: in theorie kon je een extra betaling ontvangen als je praktijk geaccrediteerd is. In theorie want van 4 grote verzekeraars bleken de 40 (Veertig !) aparte labels een aparte vergoeding en ook methode te hanteren. Dus in mijn geval heb ik van die facturatie afgezien. Het kost gewoon veel te veel administratieve inzet.
En ik denk ook dat het aan de andere kant, bij de verzekeraars veel te veel tijd kost, zo richten ze het ook in. Het is zand in de raderen en kost rendement.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast